mandag 7. juni 2010

Streiken...

En av hovedårsakene til dårlig lønnsutvikling i offentlig sektor er uten tvil oppsigelsesvernet og det faktum at det er alt for mange ansatte der.
Ved å redusere antallet ansatte noe som er dokumentert helt greit, så vil både kvaliteten og lønnsnivået økes pga. konkurransen. Det kan ikke være sånn at myndighetene heller velger å ha mennesker ansatt i stat og kommune enn å la de gå på trygd. Dette ligner veldig på den politikken som ble ført på 70-80 tallet med subsidiering av industrien.
Når denne stoppet ble mange arbeidsledige men de kom seg fort videre i nye mere meningsfulle jobber. Skal velferdsammfunnet vedlikeholdes og utvikles må det effektiviseres. Hvem skal betale for lønnsveksten man nå streiker om?
Det er også veldig dårlig samfunnspolitikk og ikke utnytte ressursene der de gjør seg best. Først utnytte best mulig dernest øke ressursene.

Ved å redusere antall ansatte i offentlig sektor vil man både øke konkurransen i offentlig sektor ved at man har råd til å øke lønnen samt at privat sektor får flere arbeidstakere å velge mellom noe som reduserer lønnspresset der.

Likelønn sier de, “vi skal tjene det samme som i privat sektor”. En for meg provoserende uttallelse, hva vet de om lønna i privat sektor? At mulighetene i privat sektor er større ja, men det er i mange bedrifter lavere lønn enn i en kommune. Og lønnsveksten i kommunesektoren har altså vært på
ca 70 000 de siste 5 år!

De som klager på lønna i offentlig sektor kan forresten bare få seg i jobb i det private så får de samme lønn som andre, men da må de kanskje ned i lønn?

Det finnes mange områder under begrepet likelønn, et er dette med svangerskapspermisjonen og det lønnstapet man der får. Ofte er det kvinnen som er hjemme med barna og får du tre barn havner du fort flere år etter i lønn. Dette er vel ikke rettferdig?
At helsevesenet må privatiseres eller at det må bli attraktivt å gi best mulig kvalitet på arbeidet er hevet over enhver tvil. Helsevesenet har så mange dødsfall som skyldes legetabber. Hadde man hatt samme antall dødsfall i Nordsjøen hadde det virkelig blitt månelyst.

Ofte hører man spørsmålet “Hvorfor skal alt reguleres vha. konkurranse og markedsliberalisme? ” Jo fordi vi mennesker ikke er motiverte nok til å gjøre en god nok jobb dersom ikke konsekvensene er der. (Generelt).
Dette har bl.a. vist seg i mange sosialiststyrer.
Dette innebærer ikke at man skal slippe all regulering, men å gi folk frihet og ansvar til å delta i samfunnsutviklingen på myndighetenes premisser. Da kan vi mennesker som skal fungere i samfunnet delta på et mye mer motiverende nivå, altså på selve grundernivået hvor vi kan skape gode arbeidsgivere med motiverte ansatte.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar